Bos is weer rups-vrij!

Bos is weer rups-vrij!

UPDATE 29-06-2018

Goed nieuws vanuit Beltrum, de Heikneuter is verlost van de processierups! Dit is mede mogelijk gemaakt door Wolterinck Boomverzorging. Dus vanaf zondag 1 juli vinden de trainingen als vanouds weer plaats aan de Damweg in Beltrum. Nog even de tijden:

Groep 1: 9.00 tot 10.15 uur
Groep 2: 10.15 tot 11.15 uur
Groep 3: vanaf 11.15 tot +/- 12.30 uur

Pak deze kans om zo kort voor de vakantie nog meer spierballen te kweken!

05-06-2018
Helaas heeft de eikenprocessierups ons trainingsbos veroverd en omdat de temperaturen de komende dagen hoog blijven, zal de nestvorming snel doorzetten (nu al zo’n 30-40 nesten). Dinsdag 4 mei is in het bos geïnventariseerd en met deskundigen een risico-inventarisatie gemaakt. Het advies luid dat het trainingsbos tot nader bericht tijdelijk wordt afgesloten voor trainingen! Omdat wij niet de enige zijn die op dit moment overlast ervaren van deze “plaag”, zal het naar verwachting nog twee weken duren voor het bestrijdingsplan is afgerond en we weer gebruik kunnen maken van “ons bos”.

Jeugd
Voor de jeugd trainingsgroepen zullen wij daarom a.s. zondag 10 juni uitwijken naar de trainingslocatie D’r An in Neede. Het is ontzetten mooi dat een collega vereniging ons haar terrein ter beschikking stelt en daar maken wij graag gebruik van! D’r An is een vrij nieuwe trainingsgroep met een aantal pittige combinatiehindernissen.
Zie de mail die vandaag gestuurd is voor locatie en tijdstip waarop we welkom zijn in Neede!
D’RAN Neede BEDANKT !

Met betrekking tot de processierups hopen wij het probleem snel te verhelpen. Houd email en socialmedia in de gaten om de voortgang te volgen.

Wat voor rups?
De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder. In mei krijgen de rupsen de brandharen die voor overlast kunnen zorgen. Deze haartjes (700.000 per rups !) zijn met het blote oog niet te zien, maar als mensen in contact komen met deze haren, kunnen ze vervelende klachten geven. Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. De haren zijn hol en bevatten een eiwit dat vrijkomt als de brandhaar afbreekt (door wrijven of al door impact). Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden en/of ontstoken raken. Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Daarnaast kunnen zich algemene klachten voordoen, zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise.

Klachten
Heb je klachten, dan is het belangrijk om te voorkomen dat de brandharen zich verder over het lichaam verspreiden. Het is daarom goed om de huid direct na blootstelling met plakband te strippen. Daarna de huid en de ogen met lauw water afspoelen. De brandharen zijn niet gemakkelijk te verwijderen uit kleding. Het beste is om kleding die besmet zijn met brandharen heel grondig te wassen (liefst op 60ºC). Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk, zoals zalf op basis van menthol, verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan.